Förarprovet – två prov du måste klara för att få körkort

Förarprovet är det sista steget på vägen mot körkort. Det är uppdelat i två delar – ett teoretiskt kunskapsprov och ett praktiskt körprov. Du gör de båda proven på Vägverkets Förarprovskontor i Solna. Från den 1 september 2008 betraktas kunskaps- och körprovet för personbil (behörighet B) som ett sammanhållet förarprov. De båda proven ska göras nära varandra i tid, på samma dag eller inom två veckor. Tid för båda proven bokas vid ett och samma tillfälle.

Kunskapsprov

Kunskapsprovet är ett teoriprov som består av 70 frågor som du besvarar under 50 minuter. Provet görs på en dator och du ser resultatet direkt efter provet. För att få godkänt på kunskapsprovet behöver du 52 rätt. När du är godkänd på kunskapsprovet bokar vi tid för körprovet. Efter den 1 september 2008 gör du körprovet direkt efter kunskapsprovet, på samma dag eller inom två veckor.

Körprov

Körprovet eller uppkörningen som det ofta kallas, tar ca 45 minuter. Du kommer att få köra i och utanför tätort och du ska även kunna göra en säkerhetskontroll av fordonet.
För att göra körprovet måste du ha godkänt på kunskapsprovet, kunna visa intyg på genomförd riskutbildning på en halkbana och kunna legitimera dig. Bil lånar du från skolan och en av våra lärare följer med i baksätet.
Du får besked direkt om du klarat provet eller inte och som godkänd får du
ett körkortsbevis som gäller som temporärt körkort. De flesta av skolans elever blir godkända på körprovet, Ditt riktiga körkort kommer sedan på posten inom några dagar.
Gå till vår Facebook sida här!

Nästa Riskkurs Ett

Alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden.

» riskkurs.se

Nästa Handledarutbildning

Introduktionsutbildning för handledare och elever.

» handledarutbildning.se

Nästa Teorikurs

Lärarledd teoriutbildning del 1 - 4.